joi, 25 noiembrie 2010

Cum să obţii un certificat ssl gratis

Certificatele ssl sunt acelea care permit comunicarea encriptată între vizitatori şi site. Ele sunt necesare când e vorba de plăţi online sau informaţie senzitivă (parole, carti de credit, emailuri, etc.)
O soluţie ar fi crearea unei perechi de certificate autosemnate (self signed), dar dizavantajul este că browserele vor spune cuvinte urâte şi mesaje de atenţionare atunci când cineva va intra pentru prima oară pe o pagină securizată în acest mod.
A doua soluţie este să semnaţi certificatul vostru la o autoritate de certificare. Din experienţă, cea mai ieftină autoritate de certificare este GoDaddy (30$ pe an).
A treia soluţie - semnaţi-vă certificatul la startssl. Soluţia e gratuită, startssl fiind o autoritate de certificare recunoscută de browsere, şi care semnează gratis certificatele SSL.
Păstraţi cheile de autentificare create la început într-un loc sigur. Autentificarea se va face doar prin aceste chei.

Cum să instalezi Wordpress

Update: Am pus o lecție video pe: Cum se instalează wordpress - prezentare video.

În continuarea articolului „Cum să instalezi Joomla” vom scrie despre cum se instalează Wordpress-ul pe contul vostru de hosting.
Acest îndrumător descrie procedura de instalare Wordpress din panoul de control ISPConfig, procedurile sunt asemănătoare pentru majoritatea panourilor de control (ex. cPanel, Plesk, Directadmin, etc.)

În acest ghid vom întrebuinţa următoarele date ca exemplu:
- Wordpress, versiunea 3.0.1.
- Considerăm că aceasta e o instalare proaspătă de Wordpress, nu o actualizare!
- Domeniu: www.domeniu.tld
- Baza de date MySQL: c21domeniu
- Utilizator MySQL: c21domeniu
- Parola MySQL: parolamysql
- Administrator (FTP-utilizator) pentru site: domainadmin

Pasul 1 - Creaţi un site web:
În ISPConfig, creaţi un site folosind butonul „New site” în meniul principal (Fig. 1).

Fig. 1. Adăugarea unui nou website



În pagina ce se va deschide (Fig. 2), introduceţi numele domeniului în câmpul Domain. Asiguraţi-vă că opţiunea SuEXEC e

luni, 1 noiembrie 2010

Cum să-ţi deschizi propriul magazin online gratis?

Să zicem că doriţi să vă deschideţi un magazin online. Dar nu aveţi ideie de la ce puteţi începe. În acest articol vom prezenta nu doar unul, ci trei soluţii diferite. Alegeţi ceea ce vi se potriveşte mai bine.

1. Soluţia fără nici o cheltuială. Această soluţie implică doar efortul şi timpul vostru, în rest nu va trebui să plătiţi nici pentru web hosting nici pentru nume de domeniu (cu toate că puteţi opta pentru numele vostru de domeniu). Vă prezentăm Wosbee - soluţia pentru un început rapid. Acolo să deschideţi magazinul online e la fel de greu cum să faceţi un blog gratis, zece minute şi aveţi magazinul înregistrat. Va trebui doar de tradus meniurile în limba română. Partea negativă este interfaţa, care ia ceva timp să o înveţi, iar descrierea produselor se face utilizând limbajul de markup HTML.
Exemplu de magazin creat prin Wosbee: http://www.hudomishop.net/ (mai multe exemple pe http://wosbee.com/shops).

2. Soluţia Joomla. În acest articol  am vorbit despre instalarea Joomla. Adevărul este că Joomla are foarte multe extensii care pot adăuga funcţionalitate siteului vostru. Pe această pagină veţi vedea