joi, 25 noiembrie 2010

Cum să instalezi Wordpress

Update: Am pus o lecție video pe: Cum se instalează wordpress - prezentare video.

În continuarea articolului „Cum să instalezi Joomla” vom scrie despre cum se instalează Wordpress-ul pe contul vostru de hosting.
Acest îndrumător descrie procedura de instalare Wordpress din panoul de control ISPConfig, procedurile sunt asemănătoare pentru majoritatea panourilor de control (ex. cPanel, Plesk, Directadmin, etc.)

În acest ghid vom întrebuinţa următoarele date ca exemplu:
- Wordpress, versiunea 3.0.1.
- Considerăm că aceasta e o instalare proaspătă de Wordpress, nu o actualizare!
- Domeniu: www.domeniu.tld
- Baza de date MySQL: c21domeniu
- Utilizator MySQL: c21domeniu
- Parola MySQL: parolamysql
- Administrator (FTP-utilizator) pentru site: domainadmin

Pasul 1 - Creaţi un site web:
În ISPConfig, creaţi un site folosind butonul „New site” în meniul principal (Fig. 1).

Fig. 1. Adăugarea unui nou websiteÎn pagina ce se va deschide (Fig. 2), introduceţi numele domeniului în câmpul Domain. Asiguraţi-vă că opţiunea SuEXEC e
selectată (în afara faptului că e o măsură de securitate, nu veţi avea probleme de permisiuni în unul din paşii următori). Pentru Auto-Subdomain selectaţi „www.”, iar la PHP selectaţi „Fast-CGI”. Salvează modificările făcând click pe Save.
Fig. 2. Setări site web.
 Pasul 2 - Creaţi un Administrator pentru site:
În ISPConfig, creaţi un utilizator de administrare, pentru a putea încărca/descărci siteul mai târziu prin FTP. În acest exemplu  noi vom folosi numele de utilizator „domainadmin” pentru administrator.
În meniul principal selectaţi Sites, iar în partea stângă faceţi click pe FTP-User în secţiunea FTP. Selectaţi domeniul pentru care creaţi utilizatorul ftp în secţiunea Website (Fig. 3). Completaţi câmpul Username (doar a doua parte a numelui de utilizator, prima parte întotdeauna e numele de utilizator pentru panoul de control, în cazul nostru, „domain”). La sfârşit apăsaţi pe Save pentru a salva datele.

Fig. 3. Adăugare utilizator FTP.
 Pasul 3 - Creaţi o bază de date MySQL pentru site:
Apăsaţi fila „Database” în secţiunea „Database”, după care apăsaţi butonul „Add new Database” (Fig. 4).
Introduceţi un nume al bazei de date (doar a doua parte, prima parte fiind predefinită de ID-ul utilizatorului, în cazul nostru fiind „c21”, iar întregul nume devenind c21domeniu). Parola o selectaţi la voinţa voastră. Pentru Database Charset selectăm UTF-8, restul lăsăm neschimbat şi apăsăm Save.

Fig. 4. Creare bază de date.
 Pasul 4 - Descărcaţi Wordpress
Ultima versiune de Wordpress poate fi descărcată de pe adresa http://wordpress.org/latest.tar.gz . Dezarhivaţi după ce descărcaţi.

 Pasul 5 - Încărcaţi Wordpress pe serverul web:
Folosiţi programul FTP preferat pentru a vă conecta la server şi a încărca fişierele Wordpress pe el. Dacă sunteţi utilizator Windows, puteţi face asta direct din programul explorer (navigatorul de fişiere), introducând adresa:
ftp://domainadmin@domeniu.tld (înlocuiţi numele de utilizator şi parola după necesitate).
Copiaţi toate fişierele dezarhivate în mapa web a serverului.

 Pasul 6 -  Accesaţi pagina de instalare:
Deschideţi in browser adresa site-ului, în exemplul nostru este domeniu.tld. Veţi fi anunţaţi că nu există nici un fişier de configurare. Aici începe partea frumoasă a instalării - faimoasa instalare în 5 minute a Wordpress. Faceţi click pe „Create a configuration file” (Fig. 5), după care, în următoarea pagină apăsaţi „Let's go”.
Fig. 5. Începutul instalării


Pasul 7 - Setarea conecţiunii MySQL
În următorul pas veţi fi invitaţi să scrieţi datele de conectare pentru baza de date. Folosiţi detaliile din pasul 3, şi apăsaţi Submit (Fig. 6). Dacă veţi vedea o pagină cu un mesaj de reuşită, apăsaţi Run the install.
Fig. 6. Configurarea conecţiunii la baza de date.


 Pasul 8 - Instalarea propriu zisă:
În pagina de instalare completaţi următoarele câmpuri:
  • Site Title - titlul sitului. De exemplu: Cel mai bun web site.
  • Username - numele de utilizator care va administra site-ul. În cazul nostru e „admin”.
  • Password twice - scrieţi de două ori parola pentru utilizatorul administrator.
  • Your Email - adresa de email a administratorului.
Apăsaţi butonul „Install Wordpress”.

 Pasul 9 - Scrieţi articole:
Instalarea Wordpress a fost încheiată. Mergeţi pe adresa www.domeniulvostru.tld/wp-admin pentru a vă autentifica şi a începe să scrieţi articole sau să personalizaţi pagina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu