Cum sa faci propriul site web gratis

În acest blog vom scrie articole despre cum puteţi face propriul site gratis.
Aceasta este pagina de start. Ea va fi actualizată în măsura apariţiei articolelor noi. Dacă sunteţi prima oară pe acest site, vă recomandăm să începeţi a căuta ceea ce vă interesează de aici.

Conţinutul este scris pentru oameni simpli, care nu cunosc limbajele de markup sau de programare, dar şi aceştia pot găsi informaţie destul de utilă pe acest site.

Dacă doriţi un început rapid, şi doriţi o pagină personală fără absolut nicio cheltuială, puteţi să vă deschideţi un blog (legătură spre articol). Procesul de înregistrare poate lua până la 10 minute, după asta veţi putea deja adăuga articole. Un blog poate fi amenajat să arate ca un site web obişnuit, prin editare de pagini, etc. Un articol viitor va fi dedicat acestui subiect.

Dacă însă doriţi să aveţi siteul vostru personal, să fiţi în control absolut, să puteţi adăuga domenii, subdomenii, să aveţi o adresă de email nume@domeniu.tld, puteţi opta pentru instalarea siteului la o companie de hosting. Aceasta nu-i tocmai soluţia gratuită, în schimb oferă mai mult control. Pe lângă asta, conţinutul siteului îl puteţi crea singuri din instrumente gratuite, cum ar fi Joomla şi Wordpress, sau Drupal. În acest articol explicăm cum se instalează Joomla (un motor gratuit pentru siteuri), iar aici vedem cum se instalează Wordpress (un motor gratuit pentru bloguri). Am făcut lecții video despre instalarea Joomla, Wordpress și Drupal.
Pentru cei care doresc un site wiki - citiți acest articol.
Dacă vreți un site de gen Reddit sau Digg - citiți acest articol.

Dacă aveţi puţine cunoştinţe despre ce înseamnă site, domeniu, hosting, vă recomandăm să citiţi în continuare, pentru a vă face o idee generală.

Componentele de bază ale unui site web sunt: numele de domeniu (domeniul), găzduirea (hostingul, sau amplasarea siteului pe internet) şi conţinutul siteului (fişierele şi elementele care determină aspectul şi conţinutul siteului).

Numele de domeniu poate fi cumpărat de la un registrator (eNom, godaddy, name.com pentru domenii .com, .net, .info, .org, de la molddata pentru domenii .md şi de la rotld pentru domenii .ro). Domeniile ce constau dintr-un nume şi o terminaţie se numesc domenii de nivelul doi. Exemple: verolog.net, google.com, yahoo.com, etc. Domeniile care constau din trei elemente (exemple: orice.go.ro, helpdesk.verolog.net), se numesc domenii de nivelul trei. Printre domeniile de nivelul trei sunt şi majoritatea domeniilor care încep cu www (excepţie fac domeniile de nivelul 4 şi mai mult). Există mai multe siteuri care oferă gratis domenii de nivelul 3 (un exemplu ar fi no-ip http://www.no-ip.com/).

Găzduirea este un serviciu pentru amplasarea siteului pe internet. Puteţi opta pentru găzduire gratis, dar de obicei companiile care oferă găzduire gratis impun anumite restricţii, cum ar fi o limită de 2 Mb pentru baza de date, sau nedisponibilitatea anumitor module php. Alteori companiile care oferă hosting gratuit inserează publicitate în siteul vostru.
Odată ce obţineţi o găzduire web, de obicei primiţi un cont ftp, prin care puteţi încărca pe server conţinutul web.

Conţinutul siteului reprezintă cea mai mare durere de cap pentru doritorii de aşi deschide un sit web. Nu toţi cunosc limbajul html, php, bazele de date şi alte elemente ce pot constitui un site. Din fericire, pentru aceşti utilizatori există soluţii de-a gata, ce pot fi instalate în câteva minute, urmând ca utilizatorul să populeze situl cu text şi imagini într-un fel asemănător cu editarea unui document word.