miercuri, 29 decembrie 2010

Cum să-ţi instalezi propriul Wiki site gratis

Un Wiki e o pagină web care poate fi cu uşurinţă editată dintr-un navigator web, utilizând un limbaj de marcare sau un editor wysiwyg (What You See Is What You Get). De obicei, pe server stă instalat un motor Wiki, el permite utilizatorilor să modifice conţinutul paginilor.
Cel mai cunoscut exemplu de Wiki este Wikipedia.org , o enciclopedie liberă în continuă dezvoltare, fondatorul căreia cere bani odată în an.
Primul Wiki făcut vreodată a fost WikiWikiWeb, care mai trăieşte şi acum.
În acest articol voi vorbi câte puţin despre cele mai populare motoare Wiki pe care le puteţi instala.
 1. MediaWiki este pe departe cel mai popular motor Wiki, el acţionând site-ul Wikipedia.org. E scris în limbajul PHP, iar conţinutul se păstrează într-o bază de date (MySQL sau PostgreSQL).
  Limbajul de marcare MediaWiki poate fi învăţat în câteva ore: http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting. Poate fi instalat contl vostru de găzduire, de exemplu din panoul celui mai bun hosting.
  Paşii de instalare sunt descrişi în această pagină: http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Installation_guide.
  Exemplu de site cu motor MediaWiki: http://wiki.openvz.org/Main_Page


 2. TWiki este cel mai sexy motor wiki, cu un cod matur, gata pentru producţie. Se potriveşte ideal pentru crearea bazelor de cunoştinţe sau a platformelor de colaborare, pentru păstrarea documentelor, etc. E scris în libajul Perl, iar informaţia o păstrează în fişiere text, câte unul pentru fiecare articol.
  Aici aveţi ghidul de instalare TWiki, iar aici puteţi vedea cum arată limbajul de marcare TWiki. După părerea noastră, limbajul de marcare TWiki e mai simplu decât cel al mediawiki.
  Exemplu de site cu motor TWiki: Pagina CERN (ăia cu colaiderul): https://twiki.cern.ch/twiki/bin/view/, sau baza de cunoştinţe cPanel: http://docs.cpanel.net/twiki/bin/view/AllDocumentation/WebHome .
  Câţiva ani în urmă s-a desprins din TWiki proiectul Foswiki, din cauza unor neînţelegeri între creatorul TWiki şi echipa de dezvoltare.

 3. Docuwiki este un proiect destul de puternic, potrivit pentru păstrarea documentaţiei tehnice. E scrisă în PHP şi păstrează informaţia în format text, nu-i nevoie de baze de date. Aveţi aici manualul de utilizare docuwiki.
  Exemple de pagini docuwiki: documentaţia dovecot - http://wiki.dovecot.org/FrontPage, wikitsune - http://www.wikitsune.com/doku.php, aici puteţi vedea şi alte exemple de pagini cu docuwiki.
O listă mai completă de motoare wiki, precum şi o comparaţie mai detailată puteţi găsi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu