miercuri, 27 octombrie 2010

Cum să faci un blog gratis (sau primul tău site).


În acest articol vom desfăşura cum puteţi crea propriul site web absolut gratis, fără nicio cheltuială.
Dacă în articolul precedent soluţia implica anumite cheltuieli pentru hosting şi domeniu, soluţia prezentată în acest articol implică cheltuieli zero (în afară de timpul vostru).

Cea mai simplă metodă de a vă face un site web gratis este de a porni un blog! Avantajul cel mai mare este că puteţi crea un cont în cinci minute, şi începe a publica imediat după asta. Crearea unui site web devine la fel de uşoară precum trimiterea unui email.

Pentru aceasta trebuie să vă creaţi un cont pe unul din serviciile de blogging gratuite, cum ar fi:


Blogger - Dacă vă creaţi un blog pe www.blogger.com , numele lui va avea terminaţia blogspot.com. Cu alte cuvinte, blogul va arăta în felul următor: http://numedeblog.blogspot.com. Compania a fost procurată de Google. Interfaţa e destul de simplă, la prima vedere nu oferă multe opţiuni de design, în schimb oferă inserarea de cod java şi simplifică inserarea reclamei de la Google AdSense, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil în comparaţie cu restul platformelor. Plus la asta, puteţi defini singuri designul saitului dacă vă pricepeţi şi la limbaje de maketare, de exemplu html sau css.
De asemenea mi-a plăcut posibilitatea de inserare a mai multor imagini odată într-un articol, dar în schimb lipseşte posibilitatea de a păstra imaginile în librărie şi a le utiliza pe rând în articol după asta.

WordPress - este la fel un serviciu gratuit şi foarte calitativ. Avantajele în raport cu Blogger sunt: o interfaţă mai atrăgătoare, un editor mai
puternic, posibilitatea de a alege din mai multe designuri, promovarea blogului vostru în cadrul comunităţii, la secţiunile bloguri noi, bloguri în creştere, etc. Dezavantajul este spaţiul limitat pe disk (e mult spus limitat, de fapt aveţi la dispoziţie 3 Gb la momentul scrierii acestui articol). De asemenea, WordPress nu oferă posibilitatea de a insera cod Java, sau de a introduce modificări în şablon (de ultima cel mai probabil nici nu veţi avea nevoie). Blocarea codului Javascript nu vă va permite să puneţi în articolele voastre video de pe diferite site-uri, în schimb, echipa WordPress a creat posibilitatea de a insera video din youtube.


MySpace - este în principal o reţea socială, plină de tineret, nerecomandat blogurilor serioase. Are avantajul că oferă posibilitatea de a încărca video, muzică şi imagini ca postări pe blog.


LiveJournal - un serviciu de blogging gratuit, achiziţionat de compania rusească Soup (supă), este pe departe cel mai întrebuinţat serviciu de blogging din Rusia. Acolo mai poartă numele JJ (de la Jivoi Jurnal). Compania a fost acuzată în mai multe rânduri de nerespectare a condiţiilor de confidenţialitate, colaborare cu FSB, etc.


Dacă nu aţi avut a face cu bloggingul, nu vă speriaţi, vă puteţi învăţa lucrurile de bază în cel mult 20 minute după crearea contului. Primul şi cel mai principal buton pe care trebuie să-l cunoaşteţi este „New Post”, al doilea este Publish (sau Publis Post). Cu timpul veţi putea adăuga pagini, şi îi veţi putea da blogului vostru o înfăţişare de site obişnuit.

Notă: Toate emblemele folosite aparţin companiilor reprezentate de ele, sitewebgratis.com nu are nicio legătură cu aceste companii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu